Celem projektu było poszerzenie wiadomości o chorobach pasożytniczych. Pasożytami nazywamy organizmy, które żyją kosztem innych organizmów, nazywanych żywicielami. Wnikając do ciała, powodują choroby, mogą również stanowić zagrożenie dla życia. Wiele pasożytów przytwierdza się do powierzchni ciała innego organizmu (zwanego żywicielem) i właśnie te pasożyty nazywamy zewnętrznymi. Do najczęściej spotykanych zalicza się: kleszcze, wszy i pchły. Odżywiają się one krwią, którą zasysają po nakłuciu skóry. Wiele pasożytów żyje w układzie pokarmowym. Żyją w jelitach, ponieważ tam mają dostęp do wszystkich potrzebnych im substancji pokarmowych. Drogi zakażenia są różne – od nieumytych warzyw i owoców po zarażone larwami mięso. Do najczęstszych pasożytów wewnętrznych zaliczamy: glistę, owsiki, czy tasiemca. Aby uniknąć zakażenia tymi groźnymi pasożytami, należy dbać o higienę, myć owoce i warzywa przed jedzeniem, jeść mięso wyłącznie od zdrowych zwierząt oraz przygotować potrawy mięsne w odpowiednio wysokiej temperaturze.